V mini verzi je panettone super sladký, roztomilý vánoční dortík, který se hodí jako malý dárek. Zde najdete zaručeně úspěšný recept na panettone, lahodný, nebeský měkký dortík se zlatou kupolí a super nadýchaným středem!
Pro přípravu předtesta smíchejte v misce 90 g mouky se špetkou sušeného droždí a 75 g studené vody. Zakryjte plastovou fólií a nechte přes noc stát při pokojové teplotě.
Ve velké misce smíchejte mouku, droždí, moučkový cukr a sůl, poté postupně vmíchejte předkynuté těsto, vodu, vejce a měkké máslo, až vznikne měkké, hladké těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu.
Těsto vložte do mírně vymazané mísy, přikryjte a nechte hodinu a půl až dvě hodiny kynout. Objem těsta by se měl zdvojnásobit.
Mezitím smíchejte ingredience pro aromatickou směs a nechte ji odležet.
Sultánky namočte do vody.
Těsto vyklopte na dobře pomoučenou pracovní plochu a rukou ho opatrně vytvarujte do obdélníkového tvaru (cca 50 x 35 cm).
50 g měkkého másla rovnoměrně rozetřete na těsto. Poté vše rovnoměrně potřete žloutkem. Nyní sultánky sceďte a spolu s kandovanými pomeranči a aromatickou směsí rozložte na těsto.
Vše dobře prohněťte, až se ingredience dobře zapracují do těsta.
Těsto rozdělte na 10 kusů po 130 g. Z kusů vytvarujte kuličky a vložte je do lehce vymazaných forem na panettone. Formy položte s malým odstupem na plech a vše zakryjte a nechte 30 minut kynout na teplém místě.
Předehřejte troubu na 200 °C s funkcí horkého vzduchu. Poté vložte panettone do trouby a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 15–20 minut. Pokud se povrch příliš rychle opéká, přikryjte ho alobalem. Koláče jsou hotové, když jsou zlatohnědé a při zkoušce špejlí na ní nezůstává těsto.
Horké panettoni potřete zbývajícím máslem a nechte vychladnout na mřížce. Než je budete konzumovat, nechte je 24 hodin odležet.
Recept na panettone v obrazech
Jaké je tajemství receptu na panettone? Tradiční italský vánoční dort se podobně jako německý Christstollen připravuje z nadýchaného kynutého těsta, které musí dlouho a dobře kynout. Pro všechny, kteří dávají přednost obrázkům, je zde návod krok za krokem.
Náplně do panettone
Recept na panettone můžete libovolně upravovat podle své chuti. Vaší fantazii se meze nekladou: rozinky, kandované ovoce, sušené meruňky, kousky bílé nebo tmavé čokolády, pistácie, sladké muškátové víno nebo bourbonová vanilka... Pečte!
Tipy pro vychutnání panettone
Domácí panettone je krásný dárek: stačí dort ozdobit hezkou mašlí!
Tato italská specialita nejlépe rozvine svou máslovou chuť, když je teplá. Vložte kousek panettone na několik sekund do mikrovlnné trouby.
Jako nápoj k panettone doporučujeme šumivé víno Spumante.
Váš recept na lasagne jako z italské restaurace!
S tímto tradičním receptem připravíte klasiku italské kuchyně během chvilky. Tak tedy buon appetito!
Originální recept na lasagne
Doba přípravy: 1 hodina 45 minut
Stupeň obtížnosti: Snadné
...
Pravé italské špagety Carbonara jako z Říma
V tomto receptu vám ukážeme, jak připravit dokonalé špagety carbonara. Mimochodem, v původním receptu z Říma se nepoužívá jen tak ledajaká slanina. Musí to být ...
Dokonalé domácí těsto na pizzu jako z pizzerie
Chcete si připravit těsto na pizzu ze sušeného droždí, které chutná jako v Itálii?
Pak vyzkoušejte tento recept od mistra světa v přípravě pizzy! Je ideální pro ...
Báseň, kousek po kousku! Salát z rajčat a mozzarelly je tak jednoduchý, ale tak neuvěřitelně chutný! Zde najdete originální recept, tipy, jak si ho připravit tak, aby chutnal, a nápady, jak si caprese vychutnat i na podzim a v zimě.
Caprese - Rajčatová ...
Neapol: Tipy na Výlet – Objevte Skryté Poklady Jižní ItálieNeapol, perla jižní Itálie, láká cestovatele svou bohatou historií, živou kulturou a jedinečnou gastronomií. Pokud plánujete výlet do tohoto nádherného města, ...
Grissini se šunkou je jednou z nejoblíbenějších italských antipast, která okouzlí svou jednoduchostí a neodolatelnou chutí. Tento recept vám krok za krokem ukáže, jak připravit křupavé grissini a zabalit je do tenkých plátků šťavnaté italské šunky. Grissini se šunkou jsou ideální jako předkrm na rodinné oslavy nebo jako ...