- Service & Kontakt
- +420 737 70 70 22
- info@gustini.cz
Panforte je vzdáleně příbuzný perníku. Těsto je vyrobeno z mouky, mandlí, kandovaného ovoce, orientálního koření (koriandr, muškátový oříšek, hřebíček...) a mnoha dalších složek. Nicméně tyto přísady jsou, na rozdíl od perníku, jen drcené. Jméno Panforte v překladu znamená kyselý chleba, proces fermentace totiž zanechává těsto kyselé. Koření přišlo z křížových výprav z východu do Itálie, kde byl tento bohatý chleba v klášterech připraven na konec půstu.
Dnes si můžete vychutnat panforte v Itálii speciálně k dezertnímu vínu, jakým je vin santo.
| Množství | 250 g |
|---|---|
| Region | Toscana |
Kandované ovoce 34% (pomerančová kůra, citrónová kůra, cukr, glukóza-fruktózový sirup, kyselina citrónová), mandle 30%, cukr, pšeničná mouka, med, koření (skořice, muškátový oříšek, hřebíček, muškátový oříšek, koriandr), práškový cukr (cukr, kukuřičný škrob 3%), oplatky (kukuřičný škrob, rostlinný olej). Může obsahovat stopy mléka, sóji a vejce.
| Ve 100 g | |
| Energetická hodnota | 432 kcal / 1814 kj |
|---|---|
| Tuky | 17.1 g |
| -z toho nasycené mastné kyseliny | 1.5 g |
| Sacharidy | 62.4 g |
| -z toho cukry | 37.1 g |
| Bílkoviny | 7.1 g |
| Sůl | 0.1 g |
Pasticceria MarabissI-Loc. Astrone - Zona Artigianal, I-53042 Chianciano Terme