Nakupte ještě za 2500 Kč s DPH
a dopravu máte zdarma.
a dopravu máte zdarma.
Jak se Nduja vyrábí?
Pro Nduju je potřeba vepřové maso, tradičně recept vyžaduje guanciale (od krku) a kousky slaniny, jako je pancetta nebo lardello. Maso se slaninou se zpracovávají v řeznickém vlku, pak se smíchají s extra čerstvým a sušeným pepřem. Výsledná klobása je lehce uzená, poté se ještě suší a opravdu dlouhou dobu zraje.
Peperoncino od Spilinga
Dnes se Nduja nachází v mnoha receptech italské, hvězdné kuchyně. Tak tomu ale nebylo vždy. Nduja je pochoutkou, která ve skutečnosti vznikla z pouhé nouze, kdy chudí farmáři Kalábrie vždy museli spotřebovat všechny části prase. Spousta ohnivé feferonky zaručovala dlouhou životnost klobásy a spojením všech těchto faktorů vznikla právě Nduja. Za kolébku a hlavní město Nduje je považována obec Spilinga.
Nduja - roztírací salám
Nduja patří do rodiny salámů, liší se pouze svojí mimořádnou konzistencí. Originální Nduja je vždy jemná a krásně hladká. Neřezejte ji na kolečka, raději si ji natřete jako paštiku na ciabattu.
Původ jména
Legenda praví, že jméno pochází z francouzštiny. Andouille označuje klobásu, která dozrává v přirozeném střevě, stejně jako tradiční Nduja. Protože kalábrijští rolníci nebyli schopni vyslovit francouzské slovo, nazvali ji ve svém dialektu Nduja a jméno se, jak můžeme vidět, uchytilo.
Množství | 200g |
---|---|
Region | Calabria |
Vepřové maso, feferonky 15% (feferonky, sůl, antioxidant: kyselina askorbová, regulátor kyselosti: kyselina citronová) stolní sůl, dextróza, koření a byliny, antioxidant: askorbát sodný, konzervační látka: dusičnan draselný, dusitan sodný
Ve 100 g | |
Energetická hodnota | 479 kcal / 1978 kj |
---|---|
Tuky | 44.2 g |
-z toho nasycené mastné kyseliny | 17.19 g |
Sacharidy | 2.91 g |
-z toho cukry | 1.99 g |
Bílkoviny | 15.9 g |
Sůl | 7.12 g |
Madeo Industria Alimentare srl, Fraz. Macchia Albanese, I-87069 San Demetrio Corone